Yeşil Duvar (Modüler Duvar Sistemleri)

Yeşil duvarlar (bitki duvarları, canlı duvarlar veya dikey bahçeler olarak da bilinir), son yıllarda yükselen yeni inşa ortamları haline gelmiştir. Yaşayan doğayı kent ortamlarına dahil etmek, sadece daha fazla çekici görünmekle kalmaz, aynı zamanda bir dizi başka fayda ve amaç da içerir.

İster içeride ister dışarıda, bağımsız veya duvara monte edilmiş olsun, hemen hemen her koşul için uygun bir yeşil duvar vardır. Fakat yeşil duvarlar tam olarak nasıl yapılır ve çeşitli farklı türler arasındaki ayrım nasıl yapılır?

Yeşil Duvarlar Nedir?

Yeşil duvarlar, farklı bitki türlerine veya onlara bağlı diğer yeşilliklere sahip dikey yapılardır. Yeşillik genellikle toprak, taş veya sudan oluşan bir büyüme ortamında ekilir. Duvarların içinde

yaşayan bitkiler bulunduğundan, genellikle yerleşik sulama sistemlerine sahiptirler. Yeşil duvarlar, binaların dış duvarlarına tırmanan ve yapısal destek olarak kullanılan cephelerden farklıdır. Dahası, cephelerin yeşili, tüm duvarı kaplayacak kadar büyümek için uzun zaman alabilir, yeşil duvarlar ise önceden yetiştirilebilir.

Fonksiyonlar ve faydalar nelerdir?

Yeşil duvarlara yer açmanın birçok avantajı vardır. Her şeyden önce, yaşayan duvarın görsel faydaları göz ardı edilemez. Göz alıcı parçalar, betondan ve tuğladan yapılmış bir kentsel ortamın dekorasyonunu büyük ölçüde etkileyebilir, böylece kentsel tarım, bahçe ve iç mekan dekorları için alternatifler sunar.

Yemyeşil bir alanda, beton duvarlar yerine üzerinde bitki yetişebilen duvarlar olsun istemez misiniz?

Yeşil Duvar (Geoslope) yaşayan duvarlarla hayal gücünüze, yaratmak istediğiniz ortama ve bütçenize uygun seçimler yapabilirsiniz.

Yeşil Duvar (Geoslope) Yeşillenebilir duvarlar ile konutlar, endüstriyel yapılar, kara ve demiryolları dahil birçok alanda eğimli duvarlar yaratılabilir. Beton, demir içermeyen bu sistemde Kısa zamanda yeşillenebilen duvarlar bir süre sonra doğanın bir parçası oluyor.

Geçici kalıp teknolojisi ile imal edilen Yeşil Duvar (Geoslope) ön yüzünde yer alan özel bitki tutucu örtü sayesinde bir hafta içinde yeşillenmeye başlıyor.

"Hyroseeding" ile canlanan sistemde istenilen tohumlar seçilerek çeşitli bitki türlerinin duvar yüzeyinde büyümesi sağlanabiliyor.

Yeşil Duvar (Geoslope) teknolojisi, herhangi bir beton eleman içermediği için mühendislik olarak çok daha güvenilir bir sistemdir. Özellikle zayıf temel zeminlerde, zeminde olabilecek oturma ve küçük hareketleri kolaylıkla takip edebilir. Estetik olarak beton elemanlarla inşa edilen yaşayan duvarlar sadece çalı tipi bitkilerin yetişmesine olanak sağlarken, Yeşil Duvar (Geoslope) yaşayan duvarlar üzerinde bitki seçiminde de özgürsünüz. İsterseniz bahçenizle bütünleşen bir görüntü elde etmek için duvarınızda çim yetiştirebilir, isterseniz çiçeklerinizin devamını duvarınızda seyredebilirsiniz.

Gabion Sistem, ön yüzü taş görünümlü olan (aynı zamanda Mekanik Olarak Stabilize Edilmiş Toprak Duvarlar olarak da bilinir) özellikle yol dolguları oluşturmak için sıklıkla kullanılan modüler bir sistemdir. 34 m yükseklikle dünyanın en uzun güçlendirilmiş toprak yapısı olduğuna inanılan proje dahil, en önemli alt yapı projelerinde küresel olarak kullanılmaktadır. Gabion sistemdiğer adlarıyla “dikey alın yapısı” ve “kuyruklu gabion” olarak da bilinmektedir.

Yüksek şevlerde ve önem derecesi yüksek yapılarda, yüksek performanslı primer geogridler, ile bağlantılı olarak da kullanılabilirler. Fabrikada hazırlanıp balyalar halinde sahaya nakliyeleri yapılan bu modüler sistem üniteleri, çift bükümlü tel ağ (8×10 tipi) ünitelerden oluşurlar. Bu hegzagonal yapıdan oluşan Terramesh sistem modülleri, ara bölmeler ile (diyafram) bölümlere ayrılıp; daha stabil bir hal alırlar. Üniteler üretim sırasında kapak kısımlarından ikincil donatı görevi de gören kuyruk kısımlarına kadar yekpare olarak imal edilirler. Terramesh sistem üniteleri, standart uzunluklarda tedarik edilirler ve sahada ayrıca kesme ve bükme işlemine gerek duymazlar.

Sahada modüllerin montajının ardından, ön yüzdeki kafes kısmı uygun nitelikteki gabion taş dolgusu ile doldurulur ve projesine göre mukavemetlerdeki ve uzunluklardaki geogridler ile kombine edilerek geogridlerin üzerine yapısal dolgu olan geri dolgu malzemesi yerleştirilir ve standartlarına uygun şekilde sıkıştırılır. Gabion sistem Sistem modülleri, uzun dönem servis ömrüne sahip malzemeler olduğundan Galfan ve PVC kaplı çelik telden üretilirler.

Gabion sistem (dikey alın yapısı ve kuyruklu gabion) üniteler Adapazarın da yer alan fabrikamızda üretilir. Fabrikamızın yönetim ve üretim sistemimi ISO 9001’e göre belgelendirilmiştir.