Son zamanların en fazla ilgi gören inşa ortamlarından biri bitki duvarları, canlı duvarlar, ekolojik duvarlar ya da dikey bahçeler olarak bilinen yeşil duvar sistemleridir.
Farklı bitki türlerine ya da benzer yeşilliklere sahip dikey yapılar yeşil duvarlar olarak adlandırılır. Genellikle taş, toprak veya sudan oluşan bir büyüme ortamında ekim yapılması daha uygun olur. Duvarların içerisinde yaşayan, canlı bitkiler yer aldığı için çoğunlukla yerleşik bir sulama sistemine sahiptir. Yeşil duvar sistemleri, binaların dış yüzeylerine, duvarlarına tırmanan ve yapısal destek olarak kullanımı tercih edilen cephelerden farklıdır ve yüzeye uygulanacak yeşilliğin tüm duvarı kaplayacak kadar gelişmesi oldukça uzun zaman alabilir.
Yeşil Duvar Uygulamalarının Avantajları
Yeşil duvar uygulamalarının yoğun ilgi görmesinin farklı nedenleri bulunmaktadır.
– Öncelikli yeşil duvar uygulamaları estetik bir görünümü de beraberinde getirir. Ekolojik duvarlar sanayileşme, kentleşme, beton yapılar, trafik gürültüsü, kirlilik gibi faktörlerin artış göstermesine karşı alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir.
– Bu anlamda yeşil duvar uygulamaları beton yapıların yeni yeşil yüzü olabilir ve ortamı canlandırmak, estetik bir görünüm kazanmak için klasik duvarlar ile yer değiştirebilir. Yeşil duvar (Geoslope) uygulamaları bir süre sonra doğanın bir parçası haline gelir.
– Yeşil duvar uygulamalarında herhangi bir beton malzeme kullanılmadığı için mühendislik açısından oldukça güvenilir bir yapıya sahiptir ve kullanımı uzun ömürlüdür, genellikle bakım gerektirmez.
– Sesi ve gürültüyü büyük oranda emer ve çevreci bir uygulamadır.
– Çevreci bir uygulama olan yeşil duvarlar aynı zamanda hem insan hem de yapı dostudur.
Mödüler Yeşil Duvar Uygulamaları
Her koşul ve her ortam için uygun yeşil duvar uygulamaları olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Son derece estetik bir görünüme sahip olan dikey bahçe (yeşil duvar) uygulamaları farklı farklı dış mekan şartlarında, bina yüzeylerinde, istinat duvarlarında veya karayolları kenarlarında, park-bahçe duvarlarında, hidrolik yapılarda, otoyol genişletme sahalarında, dere ıslak alanlarında yapılabilir.
Yeşil duvar uygulaması istenilen her yükseklikte uygulanabildiği gibi daha yüksek şevlerde ve yapılarda yüksek performanslı geogrid malzemelerle bağlantılı olarak bir arada da kullanılabilir.
Yeşil duvar uygulaması ve yeşil duvar tasarımı konusunda en önemli konulardan biri de uygulama yapılacak alanda donatılı kısmın stabilitesinin sağlanması, donatı boyunun ve sıklığının uygun bir hale getirilmesidir. Bununla birlikte uygulama yapılacak olan alanın iklimine, yağış rejimine uygun bitki cinslerinin seçilmesi de dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğerdir.